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DALLAS COUNTY PROPERTY DIVISION, TAX FORECLOSURE RESALES 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

THESE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ARE PROVIDED FOR GENERAL INFORMATION 

PURPOSES ONLY AND ARE SPECIFIC TO TAX FORECLOSURE RESALES CONDUCTED BY 

DALLAS COUNTY. 

Q: WHAT HAPPENS TO THE TAX FORECLOSED PROPERTIES STRUCK OFF TO 

DALLAS COUNTY AND WHERE CAN WE FIND THE LIST? 
A: Properties that are struck-off to Dallas County as Trustee are posted on the Dallas County website 

where they are listed for resale and available for downloading, along with the Offer and Purchase 

Agreement, via the following link: http://www.dallascounty.org/department/pubworks/property-

division.php. 

All properties will be sold in compliance with the Dallas County Tax Foreclosure Resale Policy 

included in the County Code and Section 34.05 of Texas Tax Code.  The Policy is available for 

viewing and downloading via: https://www.dallascounty.org/government/comcrt/countycode.php. 

 

Q: AFTER I SUBMIT AN OFFER, WHAT HAPPENS NEXT?  WHAT IS THE PROCESS? 

A: i.   Offer is reviewed at staff level; 

ii.  For qualified offers, we request consent from other taxing entities; 

iii. The Commissioner is then briefed and we recommend acceptance of the offer; 

iv.  At the scheduled Commissioners Court meeting, a Court Order is issued accepting offer; 

v.  A Property Award Notification email is sent to the successful purchaser. 

The timeline from offer to acceptance can be from six to eight weeks depending on the 

Commissioners Court Agenda submission deadline.  The Commissioners Court meets the first 

and third Tuesday of each month. 

 

Q: DOES THE DEPOSIT GO TOWARDS THE PURCHASE PRICE? 

A: Yes.  

  

Q: HOW SOON CAN I FIND OUT IF MY OFFER WAS RECOMMENDED TO THE 

COURT? 

A: We cannot disclose any information about the highest offer until it has been placed on the 

Commissioners Court Agenda and made viewable for the public. 

 

Q: CAN YOU TELL ME IF OTHER OFFERS WERE RECEIVED ON THE PROPERTY IN 

WHICH I’M INTERESTED? 

A: Yes.  We can let you know that multiple offers were received. 

 

Q: CAN I CHANGE MY OFFER AMOUNT AFTER I HAVE PAID THE DEPOSIT? 

A: Yes.   You can adjust up or down as long as we are still accepting offers.  In the event your higher 

offer amount falls outside the minimum required deposit, the additional amount will be required. 

 

Q: WHAT HAPPENS IF THE HIGHEST OFFER AMOUNT IS A TIE? 

A. We will notify the prospective purchasers with the opportunity to submit their highest and best 

offer. 

 

Q: HOW ARE MULTIPLE OFFERS HANDLED? 

A: We recommend the highest qualified amount received by submission deadline. 

http://www.dallascounty.org/department/pubworks/property-division.php
http://www.dallascounty.org/department/pubworks/property-division.php
https://www.dallascounty.org/government/comcrt/countycode.php
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Q: I CHECKED THE WEBSITE AND IT SHOWS THE PROPERTY WAS SOLD.   WHEN 

CAN I GET MY DEPOSIT BACK? 
A: Typically, refunds of deposit take from two to four weeks for approval.  After approval, the 

checks are mailed to the address you provided to us in the Offer and Purchase Agreement. 

Q: CAN I USE MY DEPOSIT FROM ANOTHER PROPERTY ON A NEW ONE I’M 

INTERESTED IN? 

A: No.  The deposits received are applied to one particular property.  

 

Q: DOES DALLAS COUNTY PUBLIC WORKS DEPARTMENT MAINTAIN A MAILING 

LIST? 
A: No. 

 

Q: WHAT ARE POST JUDGMENT TAXES? 

A: Taxes, penalties and interest that accrue against a property for tax years that become 

due/delinquent after the date of the judgment and up to the date the property is sold/struck off at 

the tax foreclosure sale (Sheriff’s Sale). 

 

Q: HOW MUCH IN POST JUDGMENT TAXES SHOULD I EXPECT TO PAY ON A 

PROPERTY? 
A: Once you have confirmed the post judgment tax years (see previous question), you can visit the 

Dallas County Tax Office website via 

https://www.dallasact.com/act_webdev/dallas/searchbyproperty.jspsearch for the property and 

select the Taxes Due Detail by Year and Jurisdiction report for taxes due by year for those taxing 

entities for which the Dallas County Tax Assessor/Collector collects taxes.  You may also contact 

the Dallas County Tax Office at 214-653-7811 and/or the applicable taxing entity to verify the 

amounts for which you’ll be responsible for paying on that property.  

 

Q: DOES THE DALLAS COUNTY TAX ASSESSOR/COLLECTOR COLLECT TAXES 

FOR ALL TAXING ENTITIES LOCATED IN DALLAS COUNTY? 
A: No. Information regarding Dallas County’s taxing jurisdictions can be viewed at 

www.dallascounty.org/department/tax/jurisdictions.php or you may call 214-653-7811 to verify 

who collects the taxes for each taxing entity, and contact the respective tax offices directly.   

 

Q: THE CURRENT PROPERTY TAX STATEMENT ON THE COUNTY TAX WEBSITE 

SHOWS A LARGER AMOUNT DUE THAN WHAT I WAS TOLD I WOULD HAVE TO 

PAY.  DO I HAVE TO PAY THEM? 

A: After the property is sold, instructions are provided to the Tax Assessor/Collector for the 

discharge of the delinquent-years taxes that were the cause of and included in the Final 

Judgment/Order of Sale.  Once completed, the Tax Office website should reflect only the post 

judgment year taxes, if any, and the pro-rata current year taxes which are the responsibility of the 

new purchaser. 

 

Q: I RECEIVED MY RECORDED QUITCLAIM DEED BUT THE TAX ASSESSOR DOES 

NOT SHOW ME AS THE CURRENT OWNER.  CAN I STILL PAY THE TAXES? 

A: Yes, you can still pay the taxes.  You may need to take the Quitclaim Deed you received from 

Dallas County to prove ownership.   Please take caution to ensure you are paying the correct 

years taxes for only the years for which you are responsible, which are post judgment and pro rata 

current year taxes. 

 

https://www.dallasact.com/act_webdev/dallas/searchbyproperty.jsp
http://www.dallascounty.org/department/tax/jurisdictions.php
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Q: I PULLED A TITLE REPORT AND THERE ARE A NUMBER OF WEED LIENS AND 

MOWING LIENS FILED BY THE CITY.   DO THOSE REMAIN ON THE PROPERTY 

AFTER IT IS SOLD? 

A: i.   There may be costs and/or liens filed for maintaining, preserving and safekeeping the 

property.    

ii.  Liens that are included in the Final Judgment should be discharged and extinguished once the 

property is sold by Dallas County.  

iii.  Liens and/or costs during the time period between those included in the Judgment and the 

Sheriff’s Sale date may be handled differently according to location since each city is self-

governing and may have varying practices. 

iv.  Maintenance costs or liens which were incurred after the Sheriff’s sale are paid from the 

proceeds of the resale conditioned on sufficient funds being received and should be extinguished.  

v.  It is the purchaser’s sole obligation to check with the taxing entities for information related to 

liens. 

 

Q: WILL I BE ABLE TO GET TITLE INSURANCE ON PROPERTY I PURCHASED AT A 

TAX RESALE? 
A: Underwriting practices vary from one company to the next with regards to tax sale properties. 

You may explore your options with a title company or fee attorney office of your choice prior to 

making your purchase. 

 

Q: ARE THERE ANY OUTSTANDING MORTGAGES, LIENS OR OTHER 

ENCUMBRANCES ON THESE RESALE PROPERTIES? 
A: There is no guarantee that all ownership and lien interests have been accounted for and 

extinguished by the judgment, nor can we guarantee against any other possible defects in the tax 

sale or underlying judgment on which the sale is based.  It is the responsibility of the prospective 

purchasers to ascertain this information.  It is suggested that you do a thorough investigation, 

including a title search, and engage an attorney to examine all documents filed with the court and 

in public records to determine what, if any, additional encumbrances are against the property. 

 

Q: ARE THESE PROPERTIES PAST THEIR REDEMPTION PERIOD? 

A: The conveyance is made subject to the previous owner’s right of redemption, if any, as provided 

in Sections 34.05 and 34.21 of the Texas Tax Code.  The redemption period begins on the date 

the Sheriff’s Deed to the taxing unit is filed for record.  

You should also seek legal counsel if you are unsure of the applicable redemption period. 

 

Q: HOW CAN I FIND OUT ABOUT ZONING, BUILDING RESTRICTIONS, CODE 

RESTRICTIONS, ETC. THAT WOULD RESTRICT BUILDING OR USE FOR A 

PROPERTY? 
A: Land use is governed by regulations issued by the zoning district in which the property is located 

as well as by general regulations by the city or town.  Prior to your purchase, it is suggested that 

you perform a thorough investigation and contact the city where the property is located to 

determine any zoning and/or building restrictions that may affect your intended use of property. 

Q: DO MINERAL RIGHTS ALSO TRANSFER TO ME WHEN I PURCHASE THE 

PROPERTY?  

A: Dallas County, as trustee, conveys all rights, title and interest it acquired by virtue of the tax 

foreclosure proceedings.   
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Q: WHAT TYPE OF CONVEYANCE DOCUMENT WILL DALLAS COUNTY EXECUTE 

TO THE SUCCESSFUL PURCHASER? 
A: Dallas County will execute a Quitclaim Deed to the property conveying to the purchaser the right, 

title, and interest acquired or held by each taxing unit that was a party to the judgment foreclosing 

tax liens on the property.  The conveyance shall be made subject to any remaining right of 

redemption at the time of the sale. 

 

Q: DOES DALLAS COUNTY OFFER A FINANCING PROGRAM? 
A: No.  Once an offer has been accepted by the Commissioners Court, the full balance is due within 

30 days. 

 

Q: IF I SUBMIT AN OFFER TO PURCHASE PROPERTY AT A RESALE CONDUCTED 

BY DALLAS COUNTY AND LATER CHANGE MY MIND, MAY I CANCEL THE SALE 

AND RECEIVE A REFUND OF MY DEPOSIT? 
A: No.  If the decision to cancel occurs after formal acceptance by Dallas County (which occurs 

immediately upon Dallas County Commissioners Court issuing the order accepting the offer), the 

deposit cannot be refunded.  Once a Quitclaim Deed is issued, the sale is considered final and not 

subject to rescission due to the purchaser's mistake or dissatisfaction regarding the property.  

Yes. We can refund the deposit only if the notice to withdraw your offer is received prior to 

formal Commissioners Court acceptance and is in compliance with the terms of the applicable 

Offer and Purchase Agreement. 

 
 


